Equisal Lintworm

Uit de mond van uw paard het resultaat!

Lintwormbestrijding vandaag de dag


Vandaag de dag worden paarden regelmatig 'blind' behandeld met een diergeneesmiddel tegen lintworm, omdat niet bekend is of dan wel hoe ernstig het paard geïnfecteerd is. Het behandelingsinterval varieert van eens in de 6 maanden tot eenmaal in de 2 jaar.Meestal vindt de behandeling plaats in het voorjaar en/of najaar. Het vaak en onnodig toedienen van (lint)wormkuren, veroorzaakt resistentie bij de wormen en belast dier en milieu onnodig met (chemische) diergeneesmiddelen.

Maar 2 middelen beschikbaar

Tegen lintworm zijn slechts 2 middelen beschikbaar; praziquantel en pyrantel, de laatste in een dubbel dosering.Helaas is in Nederland praziquantel alleen beschikbaar in combinatie met ivermectine (Eqvalan Duo, Furexel combi, Equimax etc.) of met moxidectine (Equest pramox). Paarden die behandeld worden voor lintwormen krijgen dus ook een dosis met ivermectine of moxidectine, terwijl niet bekend is of het paard ivermectine of moxidectine nodig heeft op dat moment. Praziquantel en pyrantel zijn beide (nog) goed werkzaam tegen lintwormen.

Als een paard voor een mogelijk lintworminfectie met een dubbele dosis pyrantel behandeld wordt, dan worden andere maagdarmwormen hier 'ongevraagd' aan blootgesteld. Ook als het dier geen behandeling voor deze andere maagdarmwormen nodig heeft.

Het vaak en onnodig toedienen van wormkuren, veroorzaakt resistentie bij de wormen. Het is belangrijk om te beseffen dat er geen nieuwe ontwormingsmiddelen in de pijplijn van de farmaceutische industrie zitten.

Wormresistentie bij paarden

Resistente wormen zijn niet meer gevoelig voor (bepaalde) ontwormingsmiddelen. Er is sprake van resistentie als een ontwormingsmiddel, in de juiste dosering toegedient, minder dan 95% van een wormensoort doodt. Wormresistentie komt ook in Nederland voor:

  • Producten gebaseerd op fenbendazol werken heel vaak niet meer tegen kleine strongyliden (bloedwormen of cyathostominae).

  • Resistentie van de kleine strongyliden tegen pyrantel wordt ook steeds vaker gevonden

  • Resistentie van spoelwormen tegen ivermectines is ook in Nederland vastgesteld. Tot op heden zijn de ontwormingskuren met ivermectine gelukkig nog wel werkzaam tegen de kleine strongyliden.

  • De laatste jaren vinden wij regelmatig aarsmaden die onvoldoende reageren op ivermectines.

  • Leverbot infecties zijn ook steeds lastiger te bestrijden, zo werkt triclabendazole bij veel leverbot infecties vaak onvoldoende!

Wormresistentie is een niet te onderschatten gevaar, waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn.

Kan ik wormresistentie voorkomen?

Om wormresistentie te voorkomen bij uw paard hoeft u maar 2 dingen te doen;

1. Behandel in de juiste dosering als uw paard aantoonbaar wormen heeft. Probeer altijd een goede indicatie van het gewicht van uw paard te krijgen.

2. Wees voorzichtig met het introduceren van paarden met mogelijk resistente wormen! Wanneer u een nieuwkomer niet vertrouwt, controleer de mest op aanwezigheid van wormeitjes. Indien positief, behandel het dier en laat de mest 14 dagen later nogmaals onderzoeken om de effectiviteit van de behandeling te beoordelen.

Selectieve ontworming nu ook voor lintworm mogelijk!

Veel paarden eigenaren zijn bekend met selectieve ontworming voor bloedworm, spoelwormen etc.. Behandeling wordt alleen voorgeschreven als het aantal eitjes per gram mest boven een bepaalde drempelwaarde komt. Voor lintworm werkt deze methode met mestonderzoek niet doordat lintwormen de eitjes in pakketjes uitscheiden.

EquiSal Lintworm test maakt selectief behandelen voor lintworm mogelijk! Door paarden tweemaal per jaar voor lintworm te testen, verlagen we het aantal (blinde) lintworm behandelingen drastisch. Omdat we de dieren alleen behandelen, als de behandeling aantoonbaar nodig is.

Bestel nu uw EquiSal Wormcheckkit